Is dit ook het grootste obstakel in jouw bedrijf?

 

Een veelgestelde vraag aan mijn klanten is: “Wat is het grootste obstakel in je bedrijf?”

Ra, ra, wat is het meest gegeven antwoord?

Inderdaad: “Ikzelf!”

Wat is dat toch hè? Dat we onszelf zo in de weg kunnen zitten. Dat we niet op onszelf durven vertrouwen. Dat we onszelf soms zo klein en onbenullig maken. Dat we niet geloven in ons eigen succes. Dat we twijfelen aan ons kunnen. Dat we anderen beter, interessanter en leuker vinden. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Wat een gekkigheid!

En nog gekker is het om te beseffen dat we dat zelf doen. Niemand die ons daartoe uitnodigt of dwingt. Anderen verklaren ons juist voor gek en roepen om het hardst dat het nergens voor nodig is om zo negatief te denken en onzeker te zijn.

Alsof we dat zelf niet weten…

Als het zo makkelijk was, dan verdwenen de twijfels en onzekerheid als sneeuw voor de zon. Of ze waren er niet eens geweest. Ze bestonden gewoon niet!

Helaas is het de harde werkelijkheid dat ondernemen en angst hand in hand gaan. Angst heeft een enorm effect op ons handelen. Het kan echt verlammend werken en je succes behoorlijk in de weg staan.

Wat is het effect op jou? Da’s handig om te weten. Zodat je het kunt herkennen als vermomde bangigheid.

In mijn eigen dip-momenten ben ik een kei in zaken voor me uitschuiven. Of ik ga een baan in loondienst ineens enorm idealiseren. En soms zelfs vacatures bekijken. Té idioot!

Om succesvol te zijn in je bedrijf zul je een manier moeten vinden om te dealen met die stressvolle gedachten en emoties. Wil je weten hoe ik ermee omga?

  1. Ik schrijf ze op, al die twijfels en negatieve overtuigingen. Dat doet wonderen! Als ik al mijn onzekere gedachten op papier heb staan en ze hardop voorlees, kan ik niet anders dan erom glimlachen.
  2. Ik las spontaan vrije dagen in. En dan doe ik alleen maar leuke relaxte dingen die niets met mijn werk te maken hebben. Lunchen met vriendinnen, shoppen, rondje golfen, lekkere boswandeling…
  3. Ik maak regelmatig lijstjes met successen. Met zaken waar ik trots op ben. Alles schrijf ik dan op. Van kleine overwinningen tot grote prestaties. We zijn van nature geneigd om ons blind te staren op wat niet gelukt is. Ik nodig je daarom uit er een gewoonte van te maken (dagelijks, wekelijks of maandelijks) om al je positieve resultaten vast te leggen.

Misschien helpt het je al om te weten dat het erbij hoort. Die momenten van stress en onzekerheid. En dat je niet de enige bent die daar af en toe last van heeft. Blijf erin geloven dat jij, net als vele andere ondernemers, in staat bent om een bedrijf van betekenis op te bouwen!

Kun je daar praktische hulp en inspirerende ondersteuning bij gebruiken? Wie weet is het trainingsprogramma Meer klanten… Meer impact! precies wat je nodig hebt. Kijk hier voor uitgebreide informatie.

Nicolette Heinsbroek

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *